Friday 13 November 2009

Information in Greek - please pass it on

Ο κρητικός Φοίνικας εκπέμπει σήμα SOS…

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε τα μέλη και τους υποστηρικτές μας ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, η Rosemary βρήκε ένα νεκρό αρσενικό δείγμα του καταστρεπτικού κόκκινου ρυγχωτού κανθάρου φοινικών στην πλατεία της Ελούντας. Αυτό το έντομο είναι μια απειλή στα ενδημικά κρητικά δάση φοινικών σε Βάι και Πρέβελη και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια που θα καταφέρει να σταματήσει την καταστρεπτική του μανία. Έχει βρεθεί και στον Άγιο Νικόλαο αλλά και κατά μήκος της ακτής μεταξύ Ηρακλείου και Μιλάτου, όπου πολλά μολυσμένα δέντρα έχουν ήδη ξεραθεί.

Όλες οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερωθεί και θα σας ενημερώνουμε για το ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε να ελέγξουν αυτήν την απειλή.

Στο μεταξύ, τοποθετούμε μια φωτογραφία αυτού του ρυγχωτού κανθάρου.

Εάν βρίσκετε αυτό το έντομο, παρακαλούμε να το καταστρέψτε και να κρατήστε τα υπολείμματα. Παρακαλούμε επίσης να το φωτογραφίστε και να μας στείλετε τις λεπτομέρειες στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση www.flowersofcrete. info, έτσι ώστε να μπορούμε να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές. Τα δέντρα που έχουν επηρεαστεί σοβαρά πρέπει άμεσα να καταστραφούν. Όσον αφορά τα υπόλοιπα δέντρα στην περιοχή μπορούν να ψεκαστούν και έτσι οι παγίδες φερορμονών θα μπορούν να συλλάβουν τους ρυγχωτούς κανθάρους.

Όπως μπορείτε να δείτε είναι ένα μεγάλο έντομο με ισχυρά φτερά που του δίνουν την δυνατότητα να διανύει αποστάσεις.

Η Rosemary και εγώ ήρθαμε σε επαφή με την Κάλλια Πεδιαδίτη στο ΜΑΙΧ - το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων – η οποία έχει κάνει μια περιεκτική μελέτη πάνω στον κρητικό φοίνικα, παίρνοντας έτσι συμβουλές για τους τρόπους που ο σύλλογός μας «Flowers of Crete » μπορεί να βοηθήσει ώστε να διαδώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Το τοπικό συμβούλιο της Ελούντας είναι επίσης ενημερωμένο γύρω από αυτήν την κατάσταση και θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

No comments:

Post a Comment